Fem2D

Berekeningen volgens Roark.

Dit is bedoeld voor technici die goed zijn onderlegd in sterkteleer. Je kunt hier rekenen aan rechte, prismatische balken.

Ik heb jarenlang mijn brood verdiend met spanningsberekeningen met Technisch rekenwerk.  Analytische berekeningen aan staalprofielen waren daar een onderdeel van.  Vaak was het nodig om steunpuntsreacties te berekenen,  van in hun vlak belaste balken.
Gewoonlijk gebruikten wij daar 'Roark' voor.  En dan bedoelen we tabel 8.1 van het boek:

Roarks's Formulas for Stress and Strain,  Ninth Edition,
by R.G. Budynas and A.M. Sadegh,
Uitg. McGraw-Hill 2020,  ISBN: 978-1-26-045376-8

Om het onszelf wat gemakkelijker te maken hadden we een een Excel-sheet gemaakt van een deel van de 36 items in tabel 8.1.  Op deze site is (wordt) de hele tabel gebouwd.  Dat resulteert in het programma Roark-tbl_8.1.
Behalve dat geknutsel in rekenbladen,  heb ik veel geprogrammeerd in Fortran 77 en in diverse smaken van C,  Pascal en Basic.  Ook bouw ik regelmatig websites.  Daarvoor programmeer ik veel in JavaScript.

Dit programma draait in een webbrowser,  helemaal aan de cliëntside.  Servertechnieken worden niet gebruikt.

Het programma heeft versienummer 0.5 (per 12 april 2024).  Deze versie beschikt over de complete menustructuur en berekent ondersteunings­reacties voor puntlasten,  verdeelde belastingen, geconcentreerde momenten, opgelegde hoekverdraaiingen en opgelegde verplaatsingen, voor de zes sets in het boek genoemde randvoorwaarden.
Er wordt nog aan het programma door ontwikkeld,  het is nog lang niet klaar.
Op- en aanmerkingen kun je via het mailformulier aan mij kwijt.

Gebruikte symbolen staan genoemd op het voorblad van de rekenmodule voor de betreffende belasting.
Resultaten van de berekeningen worden alleen op het scherm getoond.
Van de verificatie is (en wordt) geen rapport gemaakt.  Het is voor de gebruiker eenvoudig om de juistheid van de resultaten te onderzoeken aan de hand van de getoonde formules.
Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met gebruik op een mobiele telefoon, die daarvoor het beste in "Landscape"-stand wordt gebruikt.

 

Ben-logo